Hisarönü Körfezi’nin Güzel Koyları

Yurdumuzun cennet köşelerinde hayallerimize dokunmaya devam ediyoruz.

Hisarönü ve Yeşilova Körfezlerindeki bazı koyları geziyoruz.

Sizin de önceliğiniz bizim gibi maske, şnorkel, palet üçlüsüyse yelken açmanın zamanı gelmiş demektir!

Gönlücek Bükü

Gezimize Hisarönü Körfezi’nin Datça Kıyılarından başlıyoruz. İlk durak Gönlücek Bükü. Kıyısında çam ağaçları bulunuyor. Körfezin en sessiz koylarından. Neden mi? Çünkü yol yok! Sadece denizden ulaşılıyor. Doğanın sesinden başka ses olmuyor.

Sahil ve deniz küçük çakıl taşı o yüzden çok berrak pırıl pırıl. Suyun içindeki bütün canlılar görülebiliyor.

Hurmalı Bük

Gönlücek Bükü’nün hemen yanında yer alan Hurmalı Bükün sahilinde çam, palmiye ve hurma ağaçları bulunuyor. Buraya da yol yok.

Mavinin tüm tonlarının bulunduğu berrak denizi, dip yapısı ve canlılarıyla muhteşem bir koy. Laf aramızda bizim de en sevdiğimiz koylardan.

Dişlice Ada

Bencik Koyunun hemen girişinde Dişlice Ada bulunuyor. Dışarıdan bakıldığında parça parça diş gibi görüntüsüyle kendisini gösteriyor. Ha Long Bay’daki adacıklardan birini getirip buraya bırakmışlar gibi duruyor. Günübirlik çok ziyaretçisi oluyor.

Bencik

Bencik denizin kıvrılarak karanın bayağı içine girdiği minik bir fiyord. Bir de efsanesi var. Knidoslular, Perslerin saldırılarından korunmak için Datçayı Ada haline getirmek istemişler. Kanalı onlar oymuş fakat yetiştirememişler. Yani fiyord değil tabi inanırsan!

Kıyı sık çam ağaçlarıyla süslü, yemyeşil. MTA’nın vakti zamanında yapılmış kampıyla, yazlık bir site var.

Kötü hava şartlarında teknelerin sığındığı doğal liman da rüzgarın nereden estiği hiç önemli değil. Tüm tekneler yan yana karaya bağlanıyorlar. Hal böyle olunca da sabaha kadar motoryatların gürültüsü, bangır bangır müzik sesi, bağrış çığlık ortalık resmen inliyor. Maalesef denizi bulanık ve sevimsiz. Mecbur kalmadıkça uğranılmayacak bir koy.

İnbükü

Datça Yarımada’sındaki son durağımız İnbükü. Tekne kıyıya yanaşırken manzarası harika yemyeşil bir çam ormanı sizi karşılıyor. Araçla da ulaşım mümkün. Rüzgara kapalı çok korunaklı bir koy. Kıyısında yılkı atları gibi hayvanlar doğal ortamlarında yaşıyorlar. Denizin rengi parlak koyu mavi Emel Sayın’ın göz rengine benzediğinden Emel Sayın Koyu da deniliyor. Ancak dibi çamur ve yosun hiç bir şey görünmüyor. Burası da mecbur kalmadıkça uğranılacak bir koy değil.

Kameriye Adası

Rota Bozburun Yarımadası’na çevrilirse yan yana 2 ada görünür. İlki Kameriye yada Kamelya Adası. Adanın en popüler yeri, yapım tarihi belli olmayan yüzlerce yıllık Kilisesi. Günü birlik turlarla her gün büyük ziyaretçi akınına uğruyor. Bahçesindeki taş mozaiklerin dışında görülecek bir şey kalmamış. Kiliseye ciddi restorasyon yapılması gerekiyor. Zavallı, yaşlı zeytin ağacıysa dilek ağacına çevrilmiş. Üzerine bağlanan çaputlardan nefes alamaz durumda dalları kurumuş. Bence acil korunmaya alınması gerekiyor.

Koca Ada

Kamelya Adasının hemen yanında olan Koca Ada sadece keçilerin yaşadığı bir yer. Kıyıları ve deniz ince taş. Dibi pırıl pırıl. Teknelerin pek tercih etmemesi sessizlik isteyenlerin tercihi oluyor.

Kocabahçe

Koca Ada’nın karşısında bulunan Kocabahçe koyuna karadan ulaşım yok. Fakat glamping konseptli bir tesis var. Deniz, berrak, her zaman kalabalık fakat gün batımının çok güzel izlendiği bir koy.

Dirsekbükü

Hisarönü körfezinin son koyu olan Dirsekbükü de karadan yolu izi olmayan bir koy. Yeşillikler arasında küçük bir tesis var. Denizi müthiş, canlılık fazla, kafa dinlemek için ideal.

Çanak Koyu

Ataol Burnu’nu döner dönmez Yeşilova Körfezi başlıyor. Karşınıza çıkacak olan ilk koy Çanak Koyu. Etrafı kayalık, tek tük adaçayı ve makiler bulunuyor. Yani dışarıdan manzarası bulunmuyor. Ancak deniz inanılmaz güzel. Berrak mavi sularda bütün canlılar görülüyor. Yüzmeye, canlılığı izlemeye doyulmuyor.

Mercimek Koyu

Bozburun’a yaklaşırken favori koylarımızdan biri olan Mercimek Koyu karşınıza çıkar. 2 teknenin demirleyebileceği kadar minik bir koy. Kıyıda harabeler var. Akvaryum tadındaki deniziyle, sessizliğiyle bizim için huzurun gerçek adı.

Kızıl Ada

Ana karanın yakınında bulunan Kızıl Ada, taşlık, makilik bitki örtüsüne sahip. Üzerinde keçiler ve tavşanlar yaşıyor. Deniziyse tek kelimeyle muhteşem! Tekneler pek tercih etmediği için sakin, huzur içinde.

Böylece yazımızın da sonuna geldik.

Hisarönü ve Yeşilova Körfezlerinde daha bir çok koy var. Sizler için beğendiklerimi ve beğenmediklerimi kısaca özetlemek istedim.

Bizi desteklemek için, Youtube kanalımıza abone olursanız çok seviniriz!

Hayallerinize dokunmanız dileğiyle……

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir